Be
hind
the
num
bers

The Mirror Room / The Mirror Room van Charles Sandison

The Mirror Room van Charles Sandison

Charles Sandison

Geboren in 1969 in het VK. Hij woont en werkt in Tampere, Finland.
In 1993 studeerde hij af aan de Glasgow School of Art voor Schone Kunsten (Schotland). Het jaar voordien organiseerde hij zijn eerste tentoonstelling “Invisible Cities” in de “Fruitmarket Gallery”, Edinburgh (Schotland).
Vanaf dan is hij nooit gestopt met het organiseren van tentoonstellingen in groep of alleen. Een paar van zijn grootste werken zijn nu tentoongesteld in de publieke collecties van o.a. volgende musea: Museum of New Art and Old Art in Hobart (Australië), Museo Nacional Reina Sofia in Madrid (Spanje), Bonn City Art Museum (Duitsland) en Denver Art Museum (VS). In 2013 heeft hij een speciale samenstelling gecreëerd “Terrestrial echo of solar storms” genoemd in de Manezh Central Exhibition Hall, Moskou. Dichter bij ons, in Beauvais, staat de installatie Axis Mundi die te zien is tot en met 30 september 2015.

http://www.sandison.fi

Charles Sandison

Charles Sandison
in the Aurora Hall Oulu Finland
via Wikimedia Commons

Charles Sandison projection: “Manifesto (Proclamación Solemne)” (2008)
façade du Grand-Palais, exposition: “Dans la nuit, des images. Création visuelle et numérique en Europe”.
via Wikimedia Commons

The Mirror Room

De beurs is een fascinerende wereld. Aandelenmarkten fungeerden als een plaats waar gegevens werden bijgehouden, waar wisselkoersen van aandelen werden genoteerd. Een plaats waar transacties werden voltrokken op de handelsvloer. In de jaren 1980 en 1990 vervingen telefoons en elektronische handelssystemen bijna overal ter wereld de traditionele beursvloer. Als gewone mensen voelen we ons anders dan experten en weten we nauwelijks iets af van de regels. Al die gegevens lijken abstract, maar als kunstenaar geeft Charles Sandison ze een nieuwe betekenis door cijfers en woorden te projecteren.

In zijn werk maakt hij gebruik van de Bel20, de referentie-index die bestaat uit twintig bedrijven die op de Brusselse beurs genoteerd staan. Deze bedrijven vormen een dwarsdoorsnede van de grote Belgische bedrijven die het dagelijkse leven van de bevolking bepalen. Van voeding tot medicijnen over communicatie, brandstoffen, banken en brouwers. De vele woorden die Charles Sandison gebruikt, vormen een intellectuele constructie en tonen de snelheid waarmee die kan veranderen op basis van nieuwe elementen … Samengevat: het gaat hier om de kleine man en zijn vermogen om zich aan te passen aan een veranderende omgeving. Op het einde van elke dag weerspiegelen de gemiddelde waarden van deze bedrijven de opgebouwde hoop, de dromen, het succes en de teleurstellingen van de gehele bevolking. Een index is net als de hartslag van een land.

De kunstenaar creëerde een computerprogramma dat alle waarden van de Brusselse beurs gebruikt uit 1990-2015, een belangrijke periode in de overgang van 20e naar 21e eeuw die we ons het meest zullen herinneren als de digitale revolutie. Een periode waarin alles in ons leven gestuurd werd door onvoorstelbare en duizelingwekkende veranderingen in ons dagelijkse leven. Sociale media, winkelen, ontspanning, beroepen, individuele en wereldwijde financiën … niets ontsnapte eraan. Het gebouw van de Beurs van Brussel is de blijvende buitenste schil van een universum dat nu gewoon in je broekzak past en alles omvat. Dankzij een doordacht en evolutief technologisch proces geven duizenden cijfers als levende deeltjes gestalte aan een nieuwe dimensie waarin iedereen actief is. We mogen nooit vergeten dat de beurs slechts een hulpmiddel is om de handel te vergemakkelijken en uit te breiden. De beurs geeft bedrijven zuurstof door middel van efficiënte investeringen en levert hen financiële middelen op. Al zijn we zeker niet blind voor enige vorm van speculatie. Achter de cijfertjes gaan namelijk altijd menselijke belangen schuil.

De waarden van de Bel20-index belichamen deze verandering. Ze zijn als een spiegel van ons mens-zijn. Het kunstwerk maakt van deze cijfers wervelende patronen van gegevens die zich rond het publiek wentelen en het onderdompelen in de cijfergeschiedenis van de afgelopen 25 jaar. De cijfers weerspiegelen nu en dan de menselijke gedaante van de bezoekers. Aan de muren hangen echte spiegels, zodat de bezoekers zichzelf kunnen zien, ondergedompeld in de projecties. Hopelijk vangen ze de weerspiegelingen op met de camera van hun smartphones en raken de beelden verspreid op de sociale media. “Het doel van het werk is om een brug te slaan tussen de tastbare realiteit van het dagelijkse leven en de immateriële weergave van ons bestaan en onze activiteiten zoals die worden overgebracht in het digitale universum, bijvoorbeeld de hedendaagse beurs.” Op deze manier biedt het kunstwerk de jongere en iets oudere bezoeker een nieuwe taal, een nieuwe manier om voor zichzelf uit te maken wat het betekent om in dit nieuwe digitale universum te leven. Het kunstwerk is geen les over de geschiedenis van de beurs. Het achterliggende idee is om de beurs een gezicht te geven en ze tastbaar te maken. Een onvergetelijke ervaring, zeg maar.

Kunty Moureau & Charles Sandison

Plan 1 2 3 4 5
You are here