Be
hind
the
num
bers

Achter de cijfers / De primaire markt en de secundaire markt

De primaire markt en de secundaire markt

Heeft een bedrijf geld nodig om te groeien, dan kan het een deel van zijn maatschappelijk kapitaal te koop aanbieden. Dat noemen we een beursintroductie of een IPO (Initial Public Offering) en die verloopt volgens strenge transparantieregels. Een beursintroductie gebeurt op de primaire markt. Het is het enige moment waarop het bedrijf financieringsmiddelen ontvangt. Op de secundaire markt levert de handel in de aandelen van het bedrijf tussen beleggers niets meer op voor het bedrijf zelf. Op die manier financiert de beurs de economie en stelt ze de houders van het kapitaal van een bedrijf in staat hun risico’s te spreiden.
De overgang van de primaire naar de secundaire markt gebeurt ogenblikkelijk: zodra een ‘nieuw’ effect is uitgegeven en het op de beurs noteert, is het beschikbaar op de secundaire markt.
De secundaire markt is eigenlijk wat iedereen de beurs noemt. Aandelen gaan er van de ene spaarder over naar de andere met koersschommelingen die niet alleen de gezondheid van het betrokken bedrijf weerspiegelen, maar ook het toekomstbeeld van de belegger. De beurs is een teletijdmachine. Door de uitwisseling van effecten zorgt de beurs ervoor dat spaargeld liquide en mobiel blijft.De aan- en verkooptransacties van een effect gebeuren op een elektronisch platform dat we het ‘orderboekje’ noemen en dat – in het detail hiernaast – de 5 beste (verkoop-) orders en de 5 beste (aankoop-)orders in kaart brengt voor het effect in kwestie. Het evenwicht tussen beide posities bepaalt de koers (prijs) van het effect.De orderboekjes worden bijgehouden door de beurzen (bijvoorbeeld Euronext Brussel). Een particulier kan niet rechtstreeks ingrijpen in een orderboekje. Hij moet een order plaatsen via een makelaar of een bank waar hij een ‘effectenrekening’ heeft.

Plan 1 2 3 4 5
You are here